SEMINAR NA TEMU “NOVI STANDARD ZA KOMPETENTNOST LABORATORIJA BAS EN ISO/IEC 17025:2018”

Dana 19.06.2019. godine održan je interni seminar za sve uposlenike JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantna Tuzla  na temu “ Novi standard za kompetentnost laboratorija BAS EN ISO/IEC  17025:2018”.  Objavom novog izdanja međunarodnog standarda EN ISO/IEC  17025:2017  koje propisuje zahtjeve za kompetentnost laboratorija, pred laboratorije je stavljeno vrijeme prilagodbe i usklađivanja sa novim zahtjevima. Ovaj seminar je imao za cilj da uputi na glavne promjene u standradru, predloži neke praktične savjete za promjene  i uputi učesnike seminara kako planirati i uspješno preći sa starog na novo izdanje.

 

Po završetku seminara svi učesnici su:

 

  • razumjeli novu strukturu standarda i glavne promjene u zahtjevima;
  • u mogućnosti su napraviti plan prilagodbe novim zahtjevima vodeći računa da se u prelaznom periodu održi usklađenost sa starim izdanjem;
  • razumjeli novi pristup aktivnostima laboratorije utemeljen na analizi rizika;
  • upoznali u kojim tačkama standarda EN ISO/IEC 17025:2017  su uključeni rizici.

 

Predavač na seminaru je bila mr. sc. Višnja Gašljević, dipl. ing. elektrotehnike, diplomirala je i magistrirala na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Od 1995. godine do kraja 2015. godine radi u Hrvatskome mjeriteljskom društvu na izradi mjeriteljskih projekata te provedbi programa izobrazbe osoba koje se bave mjerenjima i ispitivanjima. Od 2016. direktorica je European Centre for Laboratory Excellence, tvrtke koja se bavi izobrazbom u RH i na međunarodnoj razini. European Centre for Laboratory Excellence izvršni je organizator izobrazbi Hrvatskoga mjeriteljskog društva te ovlašteni organizator europskoga programa izobrazbe TrainMiC® na međunarodnoj razini.

Posjeduje tzv. „Tutorenpass“, potvrdu osposobljenosti za predavača na području akreditacije i certifikacije AMOS (Akkreditierung und Zertifizierung für Mittel- und Osteuropäische Staaten) 1996. godine.  Školovala se za ocjeniteljicu umjernih laboratorija kod DKD-a (Deutscher Kalibrierdienst), te auditora za ISO 9001 kod DGQ-a (Deutsche Gesellschaft fűr Qualität). Dodatnu edukaciju na području mjeriteljstva stekla je na seminarima u PTB-u  (Physikalish-Technische Bundesanstalt) u Njemačkoj, IRMM-a (Institute for Reference Materials and Measurements) u Belgiji,  NIST (National Institute of Standards and Technology) u SAD-u. Ovlaštena je trenerica TrainMiC®-a, europskoga programa izobrazbe u području mjeriteljstva u kemiji. Bila je suradnica pri izradi nekoliko znanstvenih projekata. Sudjelovala je na mnogim međunarodnim i nacionalnim simpozijima i kongresima kao pozvani predavač, autor te sudionik.  Već dvadesetak godina uspješno organizira, kreira, te predaje na seminarima s temama koje se odnose na mjeriteljstvo, sustav upravljanja u laboratorijima i inspekcijskim tijelima u zemlji i inozemstvu. Članica je: Eurolabovog Tehničkog odbora za osiguranje kvalitete u ispitivanjima i umjeravanjima (TCQA - Technical Committee for Quality Assurance in testing and calibration); Eurolabove radne skupine o ispitivanjima sposobnosti (WG Proficiency Testing); radne skupine Međulaboratorijske usporedbe Hrvatske akreditacijske agencije; tehničkog odbora Z2 Ocjenjivanje sukladnosti i akreditacija Hrvatskoga zavoda za norme i tehničkog odbora TO 69 Primjena statističkih metoda Hrvatskoga zavoda za norme (predsjednica odbora).

 

Galerija

Adresa: Ul. 2. Tuzlanske brigade br. 28

               75 000 Tuzla

Tel: + 387 35/302-700

Fax: + 387 35/302-721

E-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Pratite nas