OPREZ ZA PČELARE : Američka gnjiloća na pomolu

 

Američka gnjiloća pčelinjeg legala

 

Američka gnjiloća pčelinjeg legla je zarazna bolest legla uzrokovana bakterijom Paenibacillus larvae. P. larvae je gram pozitivna  štapićasta bakterija koja u propaloj ličinki zbog nastanka nepovoljnih uslova za razmnožavanje stvara spore, koje su jedini infektivni oblik kojim se bolest širi. Spore mogu preživjeti u pčelinjim proizvodima od 3 do 10 godina. Na samom početku bolesti gotovo nije moguće uočiti bilo kakvu kliničku sliku. Prve promjene se mogu uočiti nakon tri sedmice od infekcije. Kod zatvorenog legla dolazi do promjena na poklopcima, koji postaju tamne boje i uvučeni. Ličinke unutar stanice su pretvorene u polutekuću masu.

 

 

                                                            slika 1

Pčelinja ličinka zaražena bakterijom P. larvae pretvara se u bezobličnu masu smeđe boje koja se rasteže u tanku nit – tipičan znak američke gnjiloće

 

Primarni izvori zaraze su bolesne i uginule ličinke, med, pelud u košnici, saće, ramovi i unutrašnji zidovi košnica. Prenosioci ove bakterije su i pčelinji krpelj Varoa destruktor, voskov moljac, muhe i ostali paraziti.

Zarazu prenosi i sam pčelar i to selidbom pčela na pašu, kupoprodajom rojeva, posuđivanjem pribora, samostalnom izradom satnih osnova i nesteriliziranim voskom. Američka gnjiloća javlja se u košnicama kada su pčele lošeg kondicionog statusa, jer i kada se uzročnik i nalazi unutar košnice ne mora uvijek doći do pojave bolesti. Hoće li doći do pojave bolesti ili ne, zavisi od imuniteta pčela. Samo jake pčelinje zajednice moći će se izboriti s ovom bakterijom, držati je pod kontrolom i ne dozvoliti joj da se razvije.

Za sprečavanje širenja bolesti važna je i dobra higijena u košnicama.

Dijagnoza se postavlja u laboratoriji

 

Pčelar mora biti upoznat sa simptomima ove bolesti, kako bi u slučaju potrebe postavio pravovremenu sumnju. Sumnju na bolest može postaviti pčelar samo kod razvijene kliničke slike bolesti. Isto tako službeni veterinari, veterinarski inspektori mogu postaviti sumnju na bolest, ali konačna dijagnostika završava laboratorijskom potvrdom i izolacijom  uzročnika bolesti. Dijagnostičko laboratorijsko ispitivanje je zakonska obaveza prije selidbe.

Na svim pčelinjacima, tokom proljeća (mart/april) provodi se klinički pregled pčelinjih zajednica, radi pretrage na američku gnjiloću:

a) u pčelinjacima s 1-10 pčelinjih zajednica pregledaju se sve zajednice,

b) u pčelinjacima s11-20 pčelinjih zajednica mora se pregledati 50% zajednica,

c) u pčelinjacima od 21-50 pčelinjih zajednica mora se pregledati 33% zajednica,

d) u pčelinjacima s više od 51 pčelinjih zajednica mora se pregledati 20% pčelinjih zajednica.

Na svim pčelinjacima u kojima je u prethodnoj godini utvrđena američka gnjiloća, kliničkim pregledom moraju biti obuhvaćene sve pčelinje zajednice. U slučaju postavljanja sumnje na američku gnjiloću, veterinar koji provodi kliničku pretragu će obavezno uzeti uzorak i dostaviti ga na laboratorijsku pretragu u ovlaštenu dijagnostičku veterinarsku laboratoriju. Pčelinja zajednica se službeno proglašava bolesnom ako su kliničkim pregledom utvrđene promjene svojstvene bolesti i laboratorijskom pretragom izolovan uzročnik.  Ovlaštena laboratorija, JU Veterinarski zavod TK, Tuzla, unutar Bakteriološke laboratorije, Odjeljenja za kontrolu zaraznih i parazitarnih bolesti životinja, je akreditirala metodu za pouzdanu i ranu dijagnostiku ove bolesti po referentnom dokumentu: „OIE Manual of Diagnostic Tests and Vaccines for Terrestrial Animals 7 th Edition, Volume 1 and 2, Paris 2012, Chapter 3.2.2. (maj 2016)“ )“, potvrđenu od strane Instituta za akreditiranje BiH – „BATA“. Ovom metodom se spore Paenibacillus larvae mogu utvrditi dvije do tri godine prije manifestnog izbijanja bolesti.

Za utvrđivanje američke gnjiloće dostavljaju se uzorci pčelinjeg legal, meda, odraslih pčela i voska i isti su pogodni za rano otkrivanje bolesti.

Kod pojave kliničkih znakova bolesti, uzima se uzorak saća sa poklopljenim pčelinjim leglom, veličine 20 cm2, na kojem su vidljivi znakovi bolesti. Uzorak se pakuje u zrakopropusnu ambalažu. Najčešće se saće zamotava u papirnu vrećicu, papirni ubrus ili novinu, može se staviti u drvenu ili čvrstu kartonsku kutiju za transport.

Suzbijanje američke gnjiloće medonosne pčele

 

Kada se bolest utvrdi provodi se obavezne mjere prema važećim propisima, a obuhvataju uništavanje zaraženih i oboljelih zajednica.

Suzbijanje bolesti propisano je postojećim normativnim aktima. Ovisno o epizootiološkoj situaciji, veterinarski inspektor naređuje mjere spaljivanja košnica ili pretresanja pčela. 

Pčele koje se nalaze u zaraženom pčelinjaku se uguše. Spaljuje se sve, osim metalnog pribora. Njega treba dezinficirati hemijskim sredstvima. Pčelinjaci koji se nalaze u krugu  od 1,5 kilometara od pčelinjaka gdje je centar zaraze po naredbi se stavljaju pod nadzor. Neophodno je obaviti redovne preglede i analize kako bi se utvrdilo ima li bolesti na drugim pčelinjacima.

 

Uspješna dugogodišnja suradnja sa UG “Vrijesak”

 

JU Veterinarski zavod TK dugi niz godina radi dijagnostiku američke gnjiloće na području Sjevero-istočne Bosne. Od februara 2019. godine je primjenjena akreditirana metoda „OIE Manual of Diagnostic Tests and Vaccines for Terrestrial Animals 7 th Edition, Volume 1 and 2, Paris 2012, Chapter 3.2.2. (maj 2016)“. Ovom metodom omogućeno je rano otkrivanje američke gnjiloće pregledom ne samo legla, nego i meda, odraslih pčela i voska.

Naročito dobru dugogodišnju suradnju Zavod ostvaruje sa UG “Vrijesak” Živinice, ta suradnja je nastavljena i ove godine. Vrijesak je jedno od najvećih udruženja pčelara u BiH, okupljaju vrijedne i savjesne pčelare i svakim danom broje sve veći broj članova.

Zavod posjeduje neophodne resurse za sveobuhvatnu dijagnostiku američke gnjiloće na području Tuzlanskog kantona i šire, kako u pogledu prostora, opreme i osoblja, tako i u pogledu primijenjene i akreditirane metode.

 

               

               Sekretar UG „Vrijesak“ Esed Brčaninović i Rukovodilac laboratorija Mr.sc Iva Lamešić, dr.vet.med (potpisivanje ugovora)   

 

Ovom prilikom zahvaljujemo se svim pčelarima koji su znali prepoznati kvalitet i znanje naše laboratorije, a mi kao ozbiljan partner znaćemo to cijeniti u budućnosti.

Pozivamo sve zainteresovane pčelare da nas posjete kako bi im prezentovali svoje usluge i podijelili naše znanje.

Autor teksta: Sajma Huremović, dr.vet.med.

 Tehnički rukovodilac Bakteriološke laboratorije

Odjeljenja za kontrolu zaraznih i parazitarnih bolesti životinja

 

 

 

 

Galerija

Adresa: Ul. 2. Tuzlanske brigade br. 28

               75 000 Tuzla

Tel: + 387 35/302-700

Fax: + 387 35/302-721

E-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Pratite nas