Obzirom da je iza nas toplo i sušno ljeto, da napomenemo naše poljoprivrednike i farmere da vode računa o pravilno i kontrolisanom skladištenju kukuruza. Naime tokom jeseni i zime dolazi do povećanja vlage, a plijesan koja proizvodi aflatoksin počinje rasti dozvoljene koncentracije već iznad 13% vlage.
Nekada aflatoksini nisu predstavljali značajan problem u RBiH, nego su se javljali u tropskim krajevima. Međutim zbog promjene klimatskih uslova na našem području posljednih godina sve češće su i naši poljoprivrednici i farmeri suočeni sa brobom protiv ovih mikotoksina. Aflatoksini su otrovni i spadaju među najkancerogenije poznate supstance. Uslijed izrazitog kancerogenog dejstva, velikog negativnog uticaja na zdravlje ljudi i životinja, kao i velikog uticaja na ekonomske gubitke, aflatoksini čine izuzetan izazov za istraživanja širom svijeta.
Aflatoksini se stvaraju na polju i tokom skladištenja, a najčešće se mogu naći u kukuruzu. Ukoliko je kukuruz koji se koristi za ishranu mliječnih životinja kontaminiran aflatoksinima, postoji velika vjerovatnoća da će i mlijeko biti kontaminirano. S obzirom na to da se mlijeko smatra osnovnom životnom namirnicom koja se svakodnevno konzumira, sistematski sprovedena kontrola prisustva aflatoksina u cijelom lancu ishrane počevši od kukuruza do mlijeka je neophodna.
Od otkrića aflatoksina 60.-tih godina prošloga stoljeća, u brojnim su zemljama svijeta stupili na snagu propisi kojima se potrošače nastoji zaštititi od njihovih opasnih učinaka,
Prema važećem Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama (MDK) za određene kontaminante u hrani (Službeni glasnik BiH broj 68/2014) za sirovo mlijeko, termički obrađeno mlijeko i mlijeko za izradu proizvoda na bazi mlijeka MDK za aflatoksin M1 iznosi 0,05 µg/kg.
Jedino pouzdano i trajno rješenje u suzbijanju pojave aflatoksina je kontrola sirovina – proizvoda od žita, povrća, sjemenki… Neophodno je voditi računa o praćenju kontrole kvalitete sirovina i proizvoda tokom cijelog puta opskrbe proizvođača i kupaca namirnica i gotovih proizvoda.
Slika 1. Aspergillus flavus na klipu kukuruza