Aflatoksin od kukuruza do mlijeka

Obzirom da je iza nas toplo i sušno ljeto, da napomenemo naše poljoprivrednike i farmere da vode računa o pravilno i kontrolisanom skladištenju kukuruza. Naime tokom jeseni i zime dolazi do povećanja vlage, a plijesan koja proizvodi aflatoksin počinje rasti dozvoljene koncentracije već iznad 13% vlage.

Nekada aflatoksini nisu predstavljali značajan problem u RBiH, nego su se javljali u tropskim krajevima. Međutim zbog promjene klimatskih uslova na našem području posljednih godina sve češće su i naši poljoprivrednici i farmeri suočeni sa brobom protiv ovih mikotoksina. Aflatoksini su otrovni i spadaju među najkancerogenije poznate supstance. Uslijed izrazitog kancerogenog dejstva, velikog negativnog uticaja na zdravlje ljudi i životinja, kao i velikog uticaja na ekonomske gubitke, aflatoksini čine izuzetan izazov za istraživanja širom svijeta.

 Aflatoksini se stvaraju na polju i tokom skladištenja, a najčešće se mogu naći u kukuruzu. Ukoliko je kukuruz koji se koristi za ishranu mliječnih životinja kontaminiran aflatoksinima, postoji velika vjerovatnoća da će i mlijeko biti kontaminirano. S obzirom na to da se mlijeko smatra osnovnom životnom namirnicom koja se svakodnevno konzumira, sistematski sprovedena kontrola prisustva aflatoksina u cijelom lancu ishrane počevši od kukuruza do mlijeka je neophodna.

Od otkrića aflatoksina 60.-tih godina prošloga stoljeća, u brojnim su zemljama svijeta stupili na snagu propisi kojima se potrošače nastoji zaštititi od njihovih opasnih učinaka,

Prema važećem Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama (MDK) za određene kontaminante u hrani (Službeni glasnik BiH broj 68/2014) za sirovo mlijeko, termički obrađeno mlijeko i mlijeko za izradu proizvoda na bazi mlijeka MDK za aflatoksin M1 iznosi 0,05 µg/kg.

Jedino pouzdano i trajno rješenje u suzbijanju pojave aflatoksina je kontrola sirovina – proizvoda od žita, povrća, sjemenki… Neophodno je voditi računa o praćenju kontrole kvalitete sirovina i proizvoda tokom cijelog puta opskrbe proizvođača i kupaca namirnica i gotovih proizvoda.

aflatoksin

Slika 1.  Aspergillus flavus na klipu kukuruza

Galerija

Adresa: Ul. 2. Tuzlanske brigade br. 28

               75 000 Tuzla

Tel: + 387 35/302-700

Fax: + 387 35/302-721

E-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Pratite nas